Blog

De wetenschap achter Vitamine A

In deze blog leest u meer over de wetenschap achter Vitamine A en Retinol. Zo komt u erachter wat retinoïden zijn en hoe Medik8 haar Retinol-producten verder optimaliseert door diepgaande onderzoeken.

Wat zijn retinoïden?

Retinoïden zijn afgeleiden van vitamine A die hoofdzakelijk worden geabsorbeerd door levensmiddelen en die worden gehydrolyseerd tot vrije retinol. Retinol, samen met retinal, tretinoin, isotretoin en alitretinoin vormen een klasse bekend als eerste generatie retinoïden.

Hoe gaat retinol te werk?

In tegenstelling tot wat verondersteld werd, is een van de mechanismen van retinoïden een toename in dikte van de huid. Alhoewel retinoïden het stratium corneum dunner maken, verdikken ze de epidermis en de dermis daaronder. Het eindresultaat is een dikker, jonger uitziende huid. Producten die Retinol bevatten, een pure vorm van vitamine A, bestrijden en verminderen de verschijning van fijne lijntjes en rimpels. Bewezen is dat Retinol pigmentatie, fijne lijntjes en rimpels, de huidtextuur, de teint en kleur van de huid en de hydratatieniveaus van de huid verbeteren. Retinol exfolieert de huid, stimuleert collageenproductie en verbetert het uiterlijk van de huid. De twee uitdagingen voor retinol gebruikers betreffen de gevoeligheid van de huid en het voorzien van de huid van verse producten gezien het feit dat retinol een chemisch product is.

De houdbaarheid van retinoïden

De gunstige effecten van gebruik van retinol op de huid zijn afhankelijk van de concentratie en wijze van gebruik. Alle retinoïden hebben chemische stabiliteit-problemen en het selecteren van de juiste formule is van essentieel belang om klanten te voorzien van actief werkende retinol producten. Het meest ideaal is een frisse formule (minder dan 12 maanden oud) die is opgeslagen in koele omstandigheden en in een lage zuurstof-ruimte (bijvoorbeeld in een olie-serumformaat in plaats van een crème). De primaire verpakking moet robuust zijn en natuurlijke UV-filtratie eigenschappen bezitten zoals bijvoorbeeld bruin glas of aluminium tubes. Een tweede verpakking in de vorm van een kartonnen doos is aanbevolen om zo het licht volledig te blokkeren. Retinol van Medik8 voldoet aan al deze uitdagingen. Retinol van Medik8 wordt voor productie alleen bij lage temperaturen opgeslagen in met stikstof gevulde aluminium blikjes. Vervolgens wordt de retinol in een bruin flesje gedaan en direct in kartonnen dozen verpakt. Medik8 onderzoekers voegen tijdens de productie tevens het antioxidant vitamine E toe om zo de houdbaarheid nog verder te verhogen.

Het biologisch actieve isomeer van retinol is all-trans-retinol genoemd. Medik8 gebruikt alleen all-trans-retinol en alle series zijn onafhankelijk getest om te garanderen dat alleen het juiste isomeer wordt gebruikt en op het juiste minimale kwaliteitsniveau. Medik8 Retinol moet worden getest op tenminste 95% all-transretinol concentratie om aan onze strenge criteria te voldoen en om te worden opgenomen in een productie-oplage. Welke technologie er ook wordt gebruikt om retinol te stabiliseren, van het inkapselen tot temperatuur-controle, uiteindelijk is de tijd tot kwaliteitsverlies relatief kort vergeleken met andere cosmeceutische ingrediënten (met de mogelijke uitzondering van L-ascorbinezuur). Standaard retinol wordt vrijwel nutteloos na slechts twee maanden, soms nog veel minder. Retinol van Medik8 zal tenminste 12 maanden actief blijven. Gezien de complexiteit van moderne voorraadketens, kan een product maandenlang in een magazijn liggen. Medik8 zorgt ervoor dat geen onnodige tijd verloren gaat door retinol te produceren na opdracht of prognose van de belangrijkste distributeurs. Dit noemen we ‘batch-fresh-retinol’. In aanvulling op deze criteria maakt het Medik8 time-release afgiftesysteem gebruik van de polymeer reservoirtechnologie. Ons polymeersysteem stelt retinol in staat om langzaam door te dringen in diepere lagen van de huid.

De ‘lineaire inkapseling’-methode

Deze ‘lineaire inkapseling’-methode controleert de penetratie in de huid en geeft gelijkmatige afgiftes. Dit voorkomt dat een grote hoeveelheid retinol de receptoren bereikt hetgeen de primaire oorzaak is van bijwerkingen die met vitamine A geassocieerd zijn. De effecten van vitamine A op de huid (na plaatselijk aanbrengen van afgeleide producten) zijn bevestigd in een aantal studies. In een klinisch onderzoek bij 30 proefpersonen, heeft Bertin aangetoond dat indien retinol is toegepast in een crème, dit de biologische elasticiteit van de huid verhoogt en de diepte van de rimpels vermindert (C. Bertin et al. Retinol + Melibiose: An Innovatieve AntiAgeing Association, 20th ISFCC Congress, P 058, 1-7 (1998)).

Uit een studie die gebruik maakte van menselijke huidmonsters, bleek dat 1% retinol de stijging van metallloproteïnasen remt en collageensynthese stimuleert in zowel de intrinsieke als de verouderde huid. Varaniet al. maakte tevens gebruik van weefselmonsters om aan te tonen dat retinol in staat is om fibroblast groeipotentieel opnieuw te stimuleren hetgeen lijkt af te nemen bij hogere leeftijden. Vitamine A gaat verminderde celgroei tegen, verhoogt collageen afbrekende matix metalloproteïnasen en stimuleert collageenophoping in de natuurlijk verouderde huid. J of Investigative Dermatology 2000; 114: 480-86. Een andere studie wees uit dat door retinol gebruik de epidermale huiddikte toeneemt echter zonder de irritatie van RA. Kang S. Fisher G. Voorhees J. et al. In de laatste twee studies werd aangetoond dat 1% retinol resultaten opleverden gelijkwaardig aan recept plichtig retinoïnezuur.

Wilt u meer verdieping over Retinol? Lees dan hier de volgende blog over Retinol en kom erachter wanneer u Retinol het beste kunt toepassen en wat de juiste hoeveelheid Retinol voor uw behandeling is.

SCHRIJF U IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

En blijf op de hoogte van onze nieuwste producten en trainingen

*Verplichte velden