Blog

Hoe behandel je acne op de beste manier?

Bij bijna iedereen komt het wel eens voor: acne. Bij de ene klant uit acne zich wat heftiger dan bij de ander en juist voor diegenen kan acne echt een last zijn. Wist u dat acne in verschillende gradaties voor komt? Per gradatie zijn er verschillende behandelingen mogelijk om de acne te verminderen. In deze blog leest u welke vormen van acne er zijn en hoe u diverse gradaties van acne het beste kunt behandelen.

Wat is acne?

Acne is een term die wordt gebruikt voor huidproblemen die zich uiten in pustels, papels, whiteheads, blackheads, noduli, cysten en fistels. Naast deze vormen van uitingen zijn er vaak ook andere huidproblemen aan de orde. Daarbij moet u denken aan roodheid, een schilferende huid, wondjes en in sommige gevallen zelfs littekenvorming.

Acne is een van de meest voorkomende huidproblemen van allemaal en verschijnt voornamelijk in het gezicht, maar kan ook worden gevonden op de rug, borst, schouders en nek. Er wordt geschat dat tenminste 90% van de bevolking te maken krijgt met acne op enig moment in hun leven. In onderstaande tabel kunt u zien hoeveel procent van de bevolking in een bepaalde leeftijdsgroep te maken krijgt met acne.

Leeftijdsgroep Hoeveelheid in percentage
Tussen 12-24 jaar 86%
Tussen 25-34 jaar 8%-10%
Vanaf 34 jaar 3%


De verschillende gradaties van acne

Zoals genoemd uit acne zich in verschillende gradaties op de huid. Dermatologen classificeren acne vulgaris, de wetenschappelijke term voor acne, in vier grote klassen met behulp van de Pillsbury Classificatie Schaal. Deze gradaties zijn:

Gradatie I: de mildste vorm van acne
 • Verschijning: mee-eters en whiteheads op de neus, voorhoofd, wangen en kin. Daarnaast ontstaat er vaak milia in het gebied rond de ogen en de kin.
 • Weinig of geen puistjes en er komen geen ontstekingsreacties.
 • Gezien in de vroege adolescentie, maar vaak ook bij veel oudere volwassenen.
Gradatie II: een matige vorm van acne
 • Verschijning: mee-eters en milia, meer papels en puisten die leiden tot de occasionele vorming van dieper ontstoken laesies.
 • In dit stadium van acne, whiteheads en mee-eters voortgang van de neus en het voorhoofd naar andere delen van het gezicht.
Gradatie III: een zware vorm van acne
 • Verschijning: de huid is rood en ontstoken. Papels en pustels worden ontwikkeld in grotere aantallen en er zijn meer knobbeltjes aanwezig.
 • Kan aanwezig zijn op andere delen van het lichaam zoals de nek, borst, schouders, en/of bovenrug. De kans op littekens wordt groter en de littekens zijn dieper als de infectie zich heeft verspreid.
Gradatie IV: de meest ernstige vorm (nodulocystic of cystic acne)
 • Verschijning: hele spectrum van acne laesies, zoals mee-eters, whiteheads, pukkels, puisten, en knobbeltjes, met de toevoeging van cysten. Er is een duidelijke hoeveelheid van ernstige ontsteking en breakouts. Cystic acne is zeer pijnlijk.
 • Reikt verder dan het gezicht en kan invloed hebben op de gehele rug, borst, schouders en bovenarmen. De infectie is diep en wijd verspreid. Bijna alle cystic acne-patiënten ontwikkelen littekens.

Er zijn een aantal belangrijke punten te benoemen waar rekening mee gehouden moet worden door huidspecialisten. Zo is het belangrijkste verschil tussen gradatie II en III de hoeveelheid aanwezige ontstekingen. Daarnaast moeten gradatie III en IV worden behandeld door een dermatoloog. Het vereist bijna altijd krachtige systemische medicijnen om de klachten van deze gradaties te verminderen. Medicijnen die kunnen helpen bij het verminderen van de klachten zijn:

 • benzoylperoxide gel;
 • antibiotica die op de huid worden toegepast: erytromycine en clindamycine;
 • antibiotica om in te nemen: doxycycline, minocycline, tetracycline en erytromycine;
 • de anticonceptiepil;
 • tretinoïne op de huid en isotretinoïne om in te nemen.

De acne behandelingen van Medik8

Medik8 biedt een breed scala professionele behandelingen dat ingezet kan worden bij acne, waaronder chemische peelings. Wilt u weten welke dat zijn en welke producten u daarvoor nodig heeft? Download dan hier de ‘Acne behandelingen’ van Medik8.

Bronnen

SCHRIJF U IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

En blijf op de hoogte van onze nieuwste producten en trainingen

*Verplichte velden